KHASIAT DAN KEGUNAAN SAFFRON/ ZAFRAN
Saffron banyak digunakan dalam perubatan tradisional, kecantikan dan masakan sebagai bahan pewarna dan perasa. Biasanya, ia berwarna merah tua dan akan mengeluarkan warna kuning pekat apabila direndam di dalam air. Rempah ini menjadi antara bahan yang mesti ada dalam masakan masyarakat di sekitar Timur dan Asia Tengah.
KEGUNAAN SAFFRON
๐Digunakan dalam perubatan tradisional seperti merawat sakit radang paru-paru, sakit tekak, sakit perut dan sakit kepala. Selain itu ia juga digunakan untuk merawat penyakit gout, sesak nafas, sakit sendi, kulit kusam serta masalah pencernaan. Ia juga membantu dalam mengurangkan simptom kemurungan, menguatkan ingatan dan mempunyai kesan anti inflamasi,
๐ Dapat membuang angin dan asid yang terkumpul di dalam perut.
๐ Digunakan dalam masakan, kecantikkan dan perubatan tradisional.
๐ Mempunyai sifat untuk melawan kanser
๐ Boleh membantu mengurangkan simptom PMS
๐ Membantu mengurangkan selera makan dan menurunkan berat badan
๐ Boleh bertindak sebagai bahan afrodisiak
๐ Boleh memperbaiki memori pesakit Alzheimer
๐Kepada sesiapa yang mengalami masalah berkenaan dengan saffron/ zafran ini bolehlah datang ke pusat rawatan islam walinur syifa untuk menyelesaikan masalah anda, insyaallah kami dapat membantu Untuk maklumat lebih lanjut sila hubungi 0111-9980010 ( PEMBANTU PERUBATAN )
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.