KHASIAT DAN KELEBIHAN HALIA
Halia merupakan sejenis tumbuhan yang sering digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tumbuhan ini dikatakan berasal dari Asia Tenggara Maritim dan mula diusahakan oleh orang Austronesia. Penggunaan halia kemudiannya merebak ke India, China, Afrika Barat dan Caribbean. Selain digunakan dalam masakan, berikut dikongsikan antara khasiat atau kelebihan halia yang jarang diketahui umum;
- Mengurangkan keradangan
- mengandungi sebahagian daripada analgesik yang kuat atau dikenali sebagai ubat penahan sakit dan bersifat sebagai pencegah keradangan
- Melegakan loya
- pengambilan 1 gram halia setiap hari dipercayai dapat membantu mengurangkan loya 'morning sickness'
- Mengurangkan kesakitan haid
- pengambilan halia pada awal tempoh haid boleh mengurangkan gejala sakit haid selain teh halia yang sering digunakan dalam merawat sakit haid
- Merendahkan paras kolestrol
- membantu dalam merendahkan paras kolestrol buruk atau 'Low Density Lipoproteins'
- Menguatkan imuniti
- pengambilan hirisan kecil halia sehari dapat membantu dalam mengurangkan risiko penyakit strok
- Membantu penghadaman
- menggalakkan pengeluaran cecair 'bile' oleh pundi hempedu yang meransang penghadaman selain mampu melegakan kejang perut, diarrhea atau sembelit, dan kembung yang disebabkan oleh gastritis
- Membantu mengurangkan berat badan
- bertindak sebagai agen pembakar lemak tepu di dalam badan selain membantu meningkatkan kadar metabolisma
- Membantu mencegah pertumbuhan sel kanser
- kajian mendapati wujudnya satu kompaun dikenali sebagai 6-gingerol yang dikatakan menjadi agen pencegah sel kanser
- Melegakan batuk dan sakit tekak
- air rebusan halia yang dicampur dengan madu yang diminum ketika masih suam mampu melegakan sakit tekak
- Mengurangkan sakit kepala
- rebus halia di dalam sedikit air kemudian hidu wap yang terhasil
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.